5 MAI, ZIUA MONDIALĂ A IGIENEI MÂINILOR „Clean care for all- it’s in your hands”- „Îngrijiri curate pentru toți

5 MAI, ZIUA MONDIALĂ A IGIENEI MÂINILOR „Clean care for all- it’s in your hands”- „Îngrijiri curate pentru toți – Este în mâinile noastre” este sloganul de anul acesta. Prin acest mesaj, OMS ne invită, fie că suntem medic, asistent medical, infirmier, pacient, aparținător, etc. să ne alăturăm acestei campanii de conștientizare a importanței igienei mâinilor în prevenirea infectiilor.
Spitalul nostru sustine campania si demarează începând de maine acțiuni de promovare a igienei mâinilor. Vom fi prezenți în toate secțiile, ne dorim sa implicam tot personalul medical, pacienții si apartinatorii! Cine doreste sa se alăture campaniei este binevenit!

Anul acesta avem parte și de un imn al igienei mâinilor pregătit de echipa Prof. Didier Pittet -creatorul Programului Global pentru Siguranţa Pacientului.

În 1995, profesorul Didier Pittet a inițiat și implementat la spitalul Universitar din Geneva (unde activează ca medic de boli infecțioase) prima strategie multimodală privind dezinfecția mâinilor folosind produse hidroalcoolice, demonstrând astfel reducerea cu 50% a numărului de infecții cu MRSA (Stafilococ auriu meticilino-rezistent).
În 2004, Pittet a fost abordat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a coordona primul program global privind siguranța pacienților sub sloganul „Clean Care is Safer Care” (2).
Campania mondială „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor”
În cadrul campaniei „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor” (SAVE LIVES: Clean Your Hands), Profesorul Pittet împreună cu echipa sa a dezvoltat conceptul „The Five Moments for Hand Hygiene/ Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor” explicând personalului medical momentele critice în care trebuie efectuată igiena mâinilor. Iar acest model este utilizat în prezent la nivel mondial în majoritatea unităților în care se desfășoară activități medicale și de îngrijire. De atunci, în fiecare an, pe data de 5 mai este sărbătorită Ziua Mondiala a Igienei Mâinilor, fiecare an fiind sub „tutela” unui nou slogan-mesaj.

#HandHygiene #HealthForAll #InfectionPrevention

Sursa: https://revmedfam.ro/promovarea-igienei-mainilor-in-medici…/