7 Aprilie 2019 – Ziua Mondială a Sănătății

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, în fiecare an la 7 aprilie, începând din anul 1950. Tema principală a Zilei mondiale a sănătăţii 2019 este: Acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive.

Sloganul ales anul acesta pentru această zi este ”Prin prevenție, sănătate pentru toți”

Susţineţi Campania de Promovare a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive! Haideți să sărbătorim împreună Ziua Mondiala a Sanatatii!!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare asupra importanței disponibilității și accesării serviciilor de sănătate preventive de către toți oamenii!

Este momentul să avem acoperire universală cu servicii de sănătate: fiecare om să aibă acces la servicii de sănătate fără să se confrunte cu probleme financiare. Nimeni nu ar trebui să aleagă între serviciile de sănătate și alte nevoi elementare. Acoperirea universală cu servicii de sănătate este pentru toată lumea, indiferent de locul în care trăiește!

Celebrarea în fiecare an a acestei zile are ca scop general conştientizarea tuturor oamenilor şi popoarelor în ansamblu, precum şi a factorilor decizionali guvernamentali, a corpurilor profesionale din domeniul sănătăţii şi a societăţii civile asupra importanţei pe care sănătatea o are pentru viaţa fiecărui individ şi pentru societate.

Obiectivele campaniei sunt :
1. Creșterea nivelului de informare și a gradului de conștientizare în rândul populației generale cu privire la serviciile preventive disponibile, în special în cadrul medicinei primare
2. Creșterea nivelului de responsabilitate în rândul personalului medical implicat preponderent în oferirea de servicii de asistență medicală primară (medici de familie, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, medici, medici dentiști și asistente de medicină școlară) cu privire la importanța acordării serviciilor preventive disponbile, pentru toate categoriile de indivizi. 
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puțin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen.

România se situează pe locul 4 la nivelul țărilor EU28 în ceea ce privește rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media țărilor EU28. 
În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viață ajustați pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentației nesănătoase și activității fizice scăzute. Raportat la nivel european, cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în anul 2014 înregistra 53% în rândul bărbaților din România, cel mai mare procent din toate țările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenților, care, deși se situează încă sub media UE, s-a dublat în ultimul deceniu, de la 7% în 2005-2006 la 14% în 2013-2014. 
Având în vedere povara crescută prin boli prevenibile în România, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2019, promovăm sloganul campaniei naționale „Prin prevenție, sănătate petru toti!

#ZiuaMondialăaSănătății
#HealthForAll #WorldHealthDay