„Bârlad și Elena Beldiman” – povestea unui spital de la înființare până la modernizare

„Bârlad și Elena Beldiman” – povestea unui spital de la înființare până la modernizare Astăzi serbăm onomastica patronului spiritual al Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad și cum am putea să o facem mai bine decât rememorând începuturile acestuia. Vom prezenta totodată cum considerăm să-i cinstim numele, și anume, prin efortul depus în ultimii ani pentru modernizare și aducerea acestuia la nivelul de performanță pe care-l merită.

Publicată de Spitalul Municipal de Urgență pe Miercuri, 20 mai 2020

Astăzi serbăm onomastica patronului spiritual al Spitalului Municipal de Urgență  „Elena Beldiman” Bârlad și cum am putea să o facem mai bine decât rememorând începuturile acestuia. Vom prezenta totodată cum considerăm să-i cinstim numele, și anume, prin efortul depus în ultimii ani pentru modernizare și aducerea acestuia la nivelul de performanță pe care-l merită.

Totul a plecat de la un gest filantropic

Undeva, în prima jumătate a secolulului XIX, ca urmare a molimelor ce se abăteau asupra populației, dar și al traiului mizer dus de oamenii simpli, s-a impus organizarea primei forme spitalicești în Bârlad. După cum sugerează și numele unității, totul se datoreaza vornicesei Elena Blediman, suflet nobil și plin de iubire față de semeni, care a lăsat în acest scop, prin testament, moșia sa din Popeni, județul Tutova – astăzi județul Vaslui. Din venitul realizat de pe această moșie urma să se construiască un spital care să-i poarte numele. Dorința vornicesei a fost îndeplinită pe 28 octombrie 1838 de către nepoții săi, Neculai și Iorgu Greceanu, care au deschis în casele unui boier primul spital din Bârlad ce avea o capacitate de 20 de paturi. Au rămas prea puține note din acele vremuri. S-au năruit clădirile care au adăpostit primii bolnavi vindecați aici de iscusiții medici și inimoasele infirmiere. La fel au dispărut și următoarele clădiri în care și-au desfășurat actul medical sutele de cadre medicale care s-au perindat în decursul celor aproape două secole de medicină la Bârlad. Iar testamentul vornicesei Elena, prin care a donat averea comunității, a fost de negăsit după un timp.

Așa s-au scurs veacurile. Au dispărut mărturiile primelor reușite medicale, s-au închis rănile suferințelor trăite între pereții spitalului Bârladul și Elena Beldiman, s-a stins bucuria mamelor care aici și-au adus pruncii pe lume dar și lacrimile celor care au pierdut, tot aici, oameni dragi.

Spital modern sau moștenire comunistă

Istoria modernă a Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” se scrie din 1975 când comuniștii au decis să construiască un spital mare și modern pentru acele vremuri. Industrializarea orașului a impus investiții în domeniul medicinei și crearea unui mediu propice pentru desfășurarea actului medical. Planul inițial prevedea ridicarea unui bloc imens cu șapte etaje care să adăpostească toate secțiile. Trei etaje au fost șterse dintr-un condei (în spiritul economic al vremii) și a fost construit un spital cu numai patru etaje. Vorbim despre clădirea centrală a unității unde se desfășoară și la ora actuală o mare parte din actul medical. Această decizie, de a ridica un spital mai mic, are efecte și în zilele noastre. Chiar mai mult decât s-ar crede. Un spital multipavilionar este mult mai greu de gestionat și administrat, cu atât mai mult că unele clădiri sunt mult mai vechi decât corpul central.

Medicina a evoluat, la fel și patologia. Dacă primele cadre medicale ale spitalului Bârladul și Elena Beldiman reușeau să pună diagnostice având în dotare cel mult un stetoscop și instrumentar primar, acum totul se desfășoară complet diferit. Aparatura medicală performantă, dotările hoteliere, chiar și hrana servită pacienților, sunt din ce în ce mai aproape de ceea ce oferă spitalele occidentale.

Din varii motive, investițiile au fost neglijate în ultimele trei decenii. În bună parte au fost făcute doar reparații și lucrări normale de igienizare. Aparatura a fost înnoită, dar nu atât cât ar fi trebuit. Lucrurile au luat o nouă turnură în 2017 de când s-a pus accent pe un management bazat pe atragere de venituri proprii și găsirea unor surse de finanțare atât de necesare pentru a readuce spitalul pe un făgaș normal.

Nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea ordonatorului de credite, respectiv Primăria Bârlad, a domnului primar av. Dumitru Boroș, a Consiliului Local Barlad, finanțarea de la Ministerul Sănătății si nu in ultimul rand implicarea Comitetului Director al spitalului. La acestea s-au adăugat investițiile din venituri proprii. O infuzie semnificativă de capital și dotarea cu aparatură medicală a scos spitalul din situația precară și amenințarea cu declasificarea. Pas cu pas, s-a avut în vedere o schimbare de ansamblu. De la asfaltarea aleilor principale și a unor trotuare, la crearea unor noi circuite conforme normativelor în vigoare. S-a continuat cu înlocuirea tâmplăriei vechi, schimbarea mobilierului, montarea de linoleum antibacterian precum și modernizarea întregului bloc operator, montarea de console de oxigen în fiecare salon, crearea de saloane mamă – nounăscut, echipamente medicale de ultimă generație (Computer Tomograf, aparat de radiologie mobil cu brat C, aparat de radiologie grafie si scopie, turn artroscop etc). Nu trebuie omisă internalizarea serviciilor de computer tomograf, spălătorie și hrană, servicii care au înghițit în ultimii ani sume colosale din cauza unor contracte păguboase încheiate încă din anii 90, fără a îndeplini, însă, și standardele impuse.

Cifre nu vorbe

Concret, în 2017 au fost făcute investiții totale în valoare totală de 1.704.632 lei (majoritatea banilor provenind de la CL Bârlad) pentru realizarea următoarelor obiective: expertiză tehnică planșeu CT, stație post procesare și stocare, toaletă ecologică, computer tomograf (partial), server HP, containere pavilion administrativ, calandru electric, sistem digitalizare radiologie, utilaje de bucătărie.

În 2018 a continuat seria investiilor în valore totală de 1.261.375 lei. Și nu au fost puține: utilaje de bucătărie, aparat de ventilație adulți, 2 mese ginecologice, ecograf, 2 electrocautere, lampă operație, 3 monitoare funcții vitale, 2 lampi examinare mobilă, 2 paturi acționate electric, utilaje de spălătorie, sistem tehnic de securitate, reparații alei, copiator multifuncțional, echipament screening auditiv.

Totalul investițiilor din 2019 a fost de 13.932.949 lei. Banii au fost investiți astfel: aparat de radiologie mobil cu braț C, aparat de radiologie grafie + scopie, aparat de radiologie grafie, aparat de radiologie mobil, 4 mese de operații, ecograf, 2 targi masă pentru arși, 2 paturi pentru arși, 4 paturi acționate electric, 8 monitoare funcții vitale, termostat incubator, 4 lampi de operații, dispozitiv încălzire sânge, turn artroscop cu accesorii, Unit ORL, masă autopsie, stație oxigen, rampă distribuție gaze medicale, calandru gaz cu sistem de împachetare lenjerie, 2 autoturisme transport lenjerie si hrana, reparatie acoperis.

Seria investițiilor a continuat și în 2020, valoarea totală a acestora fiind de 1.036.816 lei: 5 containere izolare bolnavi covid, recompartimentare secția Boli Infecțioase, robot dezinfecție, utilaje bucătărie, aparatură laborator Real Time PCR, containere laborator Real Time PCR, agregate camere frigorifice, centrifugă laborator BK.

Si mai avem multe de facut…

Omagierea patronului spiritual al spitalului bârlădean vine în acest an într-un context mai puțin fericit, cel al pandemiei de Coronavirus. Considerăm că ceea ce merită a fi scos în evidență este păstrarea sipritului civic al bârlădenilor în timpuri de criză. Așa cum Doamna Elena și-a pus averea în slujba comunității, tot așa, bârlădenii zilelor noastre și-au rupt din puținul lor pentru a ne ajuta să trecem cu bine peste perioada în care unitatea a fost transformată în Spital suport COVID 19.

La final, va prezentam Jurnalul de Epidemie din data de 21 mai 2020:

 • Pacienti confirmati COVID-19 pana in prezent – 140
 • Pacienti vindecati COVID-19 pana in prezent – 82
  • Cel mai tanar pacient vindecat – 5 ani
  • Cel mai in varsta pacient vindecat – 85 ani
 • Pacienti decedati COVID-19 pana in prezent – 14
  • Cel mai tanar pacient decedat – 40 ani
  • Cel mai in varsta pacient decedat – 97 ani
 • Pacienti COVID-19 transferati la alte spitale – 3
 • Personal medical infectat COVID-19 – 7

Va multumim ca sunteti alaturi de noi!