IMPREUNA PENTRU COPII ! – Echipament VR pentru Sectia de Pediatrie a spitalului barladean

Sectia de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta “Elena Beldiman” din Barlad are acum in dotare un dispozitiv de realitate virtuala compus din casca VR Oculus Meta 2 cu software MedAdventure VR preinstalat , utilizat pentru interventiile medicale in care este necesara folosirea acelor ( injectii sau recoltare de analize ), dedicat copiilor cu varste intre 5 si 14 ani care sufera de acest tip de frica .

Deseori copiilor le este foarte teama de ace atunci cand se imbolnavesc si cand cadrele medicale trebuie sa le foloseasca in demersul lor curativ. Tehnologia de ultima generatie a venit cu solutia inlaturarii acestei stari de anxietate la pacienti prin folosirea ochelarilor  VR. Realitatea virtuala ofera pacientilor o experienta placuta,  mai putin stresanta si extrem de atractiva in timpul procedurilor medicale dureroase si neplacute, aducand astfel si numeroase beneficii profesionistilor din domeniul medical.  Spitalul barladean  este acum unica institutie medicala publica care are in dotare un astfel de echipament educativ-medical pentru pacientii copii datorita unor sponsori generosi si inimosi precum Centrul Educational YES din Barlad si S.C. July Expert Consulting S.R.L.

Proiectul “Impreuna pentru copii !” s-a realizat la initiativa doamnei profesor Anca Mihaela Sandu , managerul Centrului Educational YES, care a propus achizitia acestui echipament VR profesorilor, copiilor si parintilor din aceasta institutie privata de educatie. Astfel, continuand traditia actelor educationale de performanta si a celor filantropice, Centrul YES a organizat un spectacol cu copiii din trupa de teatru YES coordonati de actrita Ramona Ananie de la Teatrul “V.I.Popa” si cu cei de la grupele de engleza. O mare parte din fonduri a fost stransa la acest eveniment  prin donatiile parintilor si copiilor YES-isti, un aport financiar extrem de important aducand si S.C. July Expert Consulting S.R.L. – agent comercial de top din comunitatea economica a  judetului Vaslui, firma reprezentata de doamna Iulia Vizinteanu deopotriva cunoscuta pentru acte caritabile.

Suportul creativ la acest echipament a venit de la GBC , unul dintre cei mai renumiti dezvoltatori de echipamente si solutii digitale educationale din tara. Continutul VR unic MedAdventure a fost creat special pentru Spitalul “Elena Beldiman” de catre domnul inginer doctor Emil Dragan  prin GBC. Dumnealui a realizat o lume virtuala animata fascinanta in care copiii vor calatori alaturi de supereroul YES si vor descoperi atat beneficiile unei alimentatii sanatoase , cat si tainele corpului uman, toate acestea in timpul interventiilor medicale cu punctionare. Vocea supereroului YES apartine actritei Alina Teianu – Cocioran de la Teatrul ”Tandarica”  din Bucuresti.

Datorita complexitatii acestui continut, proiectul “Impreuna pentru copii ” s-a concretizat in opt luni, insa cu un  rezultat peste asteptari, aducand astfel plus valoare comunitatii medicale barladene .

“Mulțumirile noastre se îndreaptă către doamna prof. Anca Sandu și către sponsorii care au susținut inițiativa domniei sale; ne exprimam aprecierea fata de organizarea acestei campanii complexe de strângere de fonduri și, in același timp, recunoștința, deoarece, din toți posibilii beneficiari ai acestor activități, a fost ales Spitalul Municipal de Urgenta “Elena Beldiman” din Barlad. 

Exista, la nivelul secției de Pediatrie, o nevoie reala de a dobândi un astfel de dispozitiv, pentru a transforma experiența copiilor tratati in instituția noastră intr-una atractiva și interesantă. Le mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect și, deși le dorim multă sănătate copiilor, ii asiguram pe părinți ca dacă vor fi nevoiți sa ne treacă pragul, micuții lor vor fi incantați de intalnirea cu lumea virtuală a supereroului Yes!”

Ciprian-Cosmin Feraru

Managerul Spitalului Municipal de Urgenta “Elena Beldiman” din Barlad.