Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, marchează în perioada 1-7 August 2018, Săptămâna Mondială a Alăptării şi susține campania cu sloganul: “ALĂPTAREA – FUNDAMENT AL VIEŢII!”.

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentaţia la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga, alimentaţia la sân fiind cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie.
Sloganul campaniei „Săptămâna mondială a alăptării 2018” este „Alăptarea -fundament al vieţii”. Alăptarea este o soluţie universală care oferă tuturor un start corect şi şanse egale în viaţă.
Campania își propune:
☆Asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni.
☆Creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul 2025. În prezent, la nivel mondial, mai puţin de 40% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân în primele 6 luni.
☆Îmbunătăţirea stării de sănătate şi alimentaţie a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil.
☆Creşterea nivelului de informare, conştientizare şi responsabilizare a populaţiei privind alimentaţia şi sănătatea nou născutului şi copilului mic prin creşterea accesibilităţii la informaţii de specialitate de bază precum şi diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă.
☆Reducerea cheltuielilor pentru sănătate (reducerea cheltuielilor de spitalizare şi tratament), din gospodărie (alăptarea este accesibilă oriunde şi oricând, este gratuită) şi de mediu (laptele de mamă este ecologic, Nu polueaza)

OMS şi UNICEF recomandă:

Începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naştere.
Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă.
Alăptarea continuă până la 2 ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare (solide) şi sigure, adecvate din punct de vedere nutriţional, după vârsta de 6 luni.

Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra:
Mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian şi reduce riscul de hipertensiune arterială.
Copilului: combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareei, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare şi sporeşte inteligenţa.

Ultimele studii (ale Asociaţiei SAMAS) arată că în prima luna după naştere, româncele îşi alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la şase luni este în creştere, ajungând la 29,8% in 2016, faţă de 12,6% în 2011.