Ziua de 14 noiembrie este recunoscută la nivel global drept Ziua Mondială a Diabetului.

Evenimentul are ca scop primordial conștientizarea nevoi de îngrijire, educație și sprijin a persoanelor diagnosticate cu diabet.
Tema Zilei Mondiale a Diabetului din anul 2023, este ‟Cunoașteți-vă riscurile, pentru a ști ce este de făcut” prin care este sugerată importanța informării și a educației preventive.
Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii şi nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.
Există 3 tipuri principale de diabet:
Tipul 1: Se poate dezvolta la orice vârstă și necesită tratament cu insulină pentru supraviețuire;
Tipul 2: Reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat și este mai frecvent diagnosticat la adulți;
Gestațional: Apare cu glicemie crescută în timpul sarcinii și poate provoca complicații, atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieţi omeneşti în ultimii 100 de ani.
Educația poate ajuta la stoparea creșterii prevalenței diabetului și la protejarea sănătății!