Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie 2018. Tema pentru anul 2018 și 2019 este Familia și Diabetul.

Gestionarea diabetului implica si familia!Sprijinul familiei este cheia!

Sustinerea familiei s-a dovedit a avea un efect semnificativ in imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor cu diabet. 
Pacientul diabetic are nevoie de tratament zilnic, monitorizare regulata, un stil de viata sanatos si, nu in ultimul rand, de informare permanenta.
Este importanta educarea continua a celor care sufera de aceasta boala, dar la fel de important este si gradul de informare al familiei care ii ingrijeste, pentru gestionarea cat mai eficienta a bolii si reducerea impactului emotional atunci cand diabetul ajunge sa le afecteze negativ calitatii vietii.
Diabetul zaharat este o boala cronica caracterizata prin nivelul ridicat al gucozei in sange.
Diabetul zaharat apare in cazul in care in organism nu exista suficienta insulina (deficienta pancreasului) sau organismul nu poate folosi eficient insulina pentru a transforma glucoza in energie. In aceste cazuri cantitatea de glucoza din sange creste (se numeste hiperglicemie).
Exista doua tipuri de diabet zaharat :
– diabetul zaharat tip 1, forma de diabet raspandita la copii si tineri (diabet juvenil), in care problema este datorata lipsei producerii sau producerea unei cantitati insuficiente de insulina de catre pancreas. In acet tip de diabet este necesara administrarea insulinei prin injectii (de aceea se numeste si diabet insulino-dependent)
– diabetul zaharat tip 2 (numit si “diabetul varstei adulte”), cea mai raspandita forma de diabet, in care problema este datorata incapacitatii de folosire eficienta a insulinei. In acest tip de diabet se poate restabili starea de sanatate prin modificarea stilului de viata (dieta, activitate fizica) si uneori administrarea unei medicatii.
Diabetul este o boală cronica şi care netrată poate duce la complicaţii grave şi chiar deces.
Aproape 70% din cazurile de Diabet Zaharat Tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Conform datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet (FID), în fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum: bolile cardio-vasculare, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli neurologice, orbire și amputare.
Sursa: Promovarea Sanatatii Suceava